A számítógépek típusai

A számítógépeket teljesítményük és méretük alapján a következõ csoportokba soroljuk:

Mikroszámítógépek

Személyi számítógépek (Personal Computer - PC)

Ide soroljuk az asztali számítógépeket (desktop) és a hordozható számítógépeket (laptop, notebook). Kis méretûek, könnyen kezelhetõek, felhasználóbarát software-k futnak rajtuk, melyekkel a nem számítástechnikus felhasználók is dolgozni tudnak.

Személyi számítógépek például az Apple cég Machintosh gépe, valamint számos IBM számítógép.

A laptop hordozható számítógép, hálózatról, vagy elemrõl mûködtethetõ.

A notebook a laptopnál kisebb méretû hordozható számítógép, általában kényelmesen elfér egy aktatáskában.

A Pocket PC (palmtop) egészen kis méretû számítógép, elfér akár egy zsebben is. Egyszerû feladatokra és kevés adat tárolására használható.

Munkaállomások (workstation)

Szintén kis méretû számítógépek, azonban nagy tudású, hatékony software-k futnak rajtuk. Tervezõk, kutatók és más szakember használják ezeket munkájuk során. Széles körûen használatosak a SUN, Apollo, Hewlet-Packard és az IBM munkaállomások.

Miniszámítógépek

Kis méretû (kb. asztal nagyságú) általános célú számítógépek. Sokszor használják õket mikroszámítógépekbõl álló hálózat központi gépeként. Legelterjedtebbek a DEC cég VAX gépei.

Nagyszámítógépek (mainframe)

Nagyméretû számítógépek, melynek egységei akár egy szobát is megtöltenek. Általában külön gépteremben helyezik el, ahova csak a kezelõszemélyzet léphet be. Nagymennyiségû adat tárolására, feldolgozására, illetve bonyolult számításigényes programok futtatására szolgálnak. Több millió utasítást végrehajtanak egy másodperc alatt. Nagyszámítógépeket hasznának a mamutvállalatok, nagy bankok adatfeldolgozására. A nagyszámítógépek kb. 3/4 részét az IBM cég készítette.

Szuperszámítógépek (supercomputers)

A legnagyobb méretû számítógépek, nagyon nagy mennyiségû adatot képesek rövid idõ alatt feldolgozni. Általában számos processzor (akár 1000 db!) található bennük, amelyek párhuzamosan mûködnek. Így egy szuperszámítógép 1 másodperc alatt 8.6 billió matematikai mûveletet is el tud végezni. Speciális célokra használják õket, általában kormányzati, állami intézményekben. Ilyen például a világ idõjárásának elõrejelzése, különbözõ katonai célok, modellezések, szimulációk. Ebbe a kategóriába tartoznak a CRAY számítógépek.
 

Elõzõ fejezet
Tartalomjegyzék
Következõ fejezet