Windows 95

A Windows 95 operációs rendszer szintén a Microsoft cég terméke. Alapelemei megegyeznek a Windows 3.1-gyel, de számos újdonságot tartalmaz, a grafikus felület is kicsit átalakult. Önálló operációs rendszer, nem szükség a DOS rendszer a mûködéséhez. Szolgáltatásainak köre kibõvült, ennek megfelelõen lényegesen megnõtt a mérete és a hardware igénye is. Hatékony mûködéséhez gyors számítógép, 32 bites processzor, legalább 8 Mbyte (de inkább 16) RAM és elegendõ szabad lemezterület szükséges.
A rendszer a számítógép bekapcsolásakor automatikusan betöltõdik.
Megváltozott az ablakok felépítése, más ábra található az ikonizáló és a teljes méret gombokon, az ablak jobb felsõ sarkába pedig egy bezáró gomb került, amelyen egy X látható.
A Windows 95 újdonsága a munkaasztal alján látható Tálca. Bal oldali gombja a Start, amelynek megnyomására megjelenik a Start menü. Ebben a menüben szerepel többek között a rendszer újraindítása és leállítása is. A Tálca további részén a megnyitott mappák neve látható. A mappa lehet egy alkönyvtár, vagy rendszermappa, amely a Windows programablakának megfelelõje. Ha egy mappa gombjára rákattintunk, a mappa ablaka megjelenik a képernyõn. A Tálca jobb oldalán különbözõ jelzések vannak, ezek közül az óra és a billentyûzet nyelvi változata alapértelmezés szerint mindig látható.
Egy másik újdonság a buboréksúgó. Ha az egérrel egy objektumra - általában egy gombra - mutatunk, néhány szavas ismertetés jelenik meg róla egy kis buborékban.
A képernyõ bármely pontjára mutat az egér, meg lehet nyomni az egér jobb gombját. Ekkor az adott ponthoz tartozó gyorsmenü jelenik meg, melynek segítségével gyorsan elvégezhetünk bizonyos feladatokat.
Mielõtt a számítógépet kikapcsolnánk, a Windows 95 operációs rendszert le kell állítani. Ezt a Start menü Kikapcsolás menüpontjával tehetjük meg. A rendszer leállítása csak akkor történik meg, ha ezt a kérésünket egy párbeszédablakban megerõsítjük. A rendszer leállítása után megjelenik a képernyõn, hogy a számítógépet ki lehet kapcsolni. Csak ezután kapcsoljuk ki a gépet.
A Kikapcsolás menüpontját kell kiválasztanunk akkor is, ha a rendszert újra akarjuk indítani. Ekkor a párbeszédablakból az Újraindítja a számítógépet pontot kell választani. A számítógépet MS-DOS módban is újraindíthatjuk, ezt szintén ebben a párbeszédablakban választhatjuk ki. Ekkor a DOS karakteres képernyõje jelenik meg. Innen az Exit begépelésével, vagy a WIN paranccsal térhetünk vissza a Windows 95 grafikus felületéhez.

Windows NT

A Windows NT egy hálózati operációs rendszer. Míg az MS Windows a DOS operációs rendszer felett fut, a Windows NT önálló operációs rendszer, nincs szüksége a DOS-ra. Számos géptípuson használható. Grafikus felülete, alapeszközei az MS Windowshoz hasonlóak. Több felhasználó egyidejû kiszolgálására képes, az illetéktelen felhasználók kizárására belépési eljárás szolgál, melynek során azonosítót és jelszót kell megadni. A Windows NT hatékony és könnyen elsajátítható operációs rendszer.
 

Elõzõ fejezet
Tartalomjegyzék
Következõ fejezet