Netware rendszer alapfogalmai

A Netware rendszer a Novell cég terméke. A cég USA-ban, Utah államban található. Felemelkedését a PC-k elterjedésének köszönhette. Elõször hozott ki igazán hatékony, az Intel processzorok védett üzemmódját is felhasználó LAN operációs rendszert. Évente jelenik meg újdonságokkal, mára a LAN hálózatok nagy többsége Netware alapú.
A legújabb terméke a Netware 4 hálózati operációs rendszer. Ennek megértéséhez viszont ismerni kell a korábbi verziók alapjait.
A Netware a szerver-kliens architektúrára épül, tehát minden hálózatban találunk legalább egy szervert és azokat a gépeket, amiket kiszolgál. A kiszolgált gép a workstation. A szerver védhetõ áramkimaradás esetén az un. UPS (Uninterruptible Power Supply-szünetmentes áramforrás) rendszerrel. A hálózat elemei a következõk:

Szerver (hálózati kiszolgáló)

A szerver a hálózat kiszolgálója. Három fõ feladatot lát el.

A Netware rendszerekben a fõ funkciót végzõ feladat szerint nevezik a szervereket: fájl szerver, print szerver.
A szerverek többsége csak hálózati kiszolgálást végez, ezek az un. dedikált szerverek. Amennyiben tud alkalmazást is futtatni, akkor nem dedikált szervernek hívjuk. A szerveren fut a hálózati operációs rendszer.

Munkaállomás (workstation)

Itt fut az alkalmazás, ezek a gépek használják a hálózat erõforrásait. Operációs rendszerük sokféle lehet. Leggyakoribbak: DOS, Windows, Windows 95, OS/2, sõt Apple Macintosh is lehet. A munkaállomás a hálózati kártyán keresztül éri el a hálózatot.
Ha egy munkaállomás egy szerverre bejelentkezik, ott egy logikai azonosító számot kap, ez a connection number . Ezt egészen a kilépésig birtokolja, a rendszer ezen a számon azonosítja a gépet és a felhasználót.

UPS (szünetmentes áramforrás)

A szerver tartalmazza a hálózat számára fontos adatokat és programokat. Egy pillanatnyi áramszünet is végzetes lehet egy munkanapon. Adatok veszhetnek el, a feldolgozást újra kell kezdeni, stb. A legtöbb munkahelyen a szerverek általában folyamatos üzemben mûködnek, tehát azokat nem kapcsolják ki. Így potenciálisan ki vannak téve az áramszünetnek. Ennek kivédésére alkalmazzák ezeket az eszközöket. Sok fajtájuk létezik az egyszerû kiépítéstõl a bonyolultig.
A mai modern UPS-ek terheléstõl függõen kb. 20-25 percig bírják az áramkimaradást. Áramszünet esetén hangjelzéssel is tudtára adják a rendszergazdának (hálózatfelügyelõ személy) vagy operátornak, esetleg a közelben tartózkodó személynek az áramszolgáltatás hiányát. A hangjelzésen kívül adatkapcsolatban is állhatnak a szerverrel, ami azt eredményezi, hogy a rendszergazda nélkül le tudja állítani a hálózati operációs rendszert, ha elfogyott a tápjuk.
A rendszer biztonsága így még nem mondható teljesnek. A megbízhatóság növelése érdekében születtek megoldások. Ezekbõl nézzük meg a legfontosabbakat.

Elõzõ fejezet
Tartalomjegyzék
Következõ fejezet