Számítógépes grafika II.

Kétdimenziós grafika

Kétdimenziós, síkbeli elemekkel dolgozik. Az elkészült kép lehet bittérképes, vagy vektoros. A bittérképes grafikánál a kép minden egyes pontjának (pixeljének) adatait külön-külön eltárolják. Az ilyen kép mérete a színek számától, illetve a képpontok számától függ. A bittérképes képek nem, vagy csak kis mértékben nagyíthatók. Vektor grafikánál a kép elemeit matematikailag jól leírható formában tárolódnak el. Ennek köszönhetõen a vektoros kép igen tömör, és felbontás független.
A kétdimenziós grafikát leginkább a kiadványszerkesztésnél használják.

Háromdimenziós grafika

A számítógép monitora csak síkbeli, kétdimenziós megjelenítést tesz lehetõvé. A háromdimenziós grafika térbeli testek számítógépes modellezését, és síkbeli megjelenítését jelenti.

A leggyakrabban alkalmazott grafikával kapcsolatos fogalmak

A háromdimenziós modelleket, és a vektoros rajzokat speciális tulajdonságaikból adódóan, csak az õket létrehozó, vagy az annál többet tudó, újabb, hasonló jellegû programok tudják kezelni. (Corel Draw, FreeHand, 3D Studio, LightWawe, SoftImage, CAD rendszerek)
A sok különbözõ fejlesztõnek köszönhetõen a bittérképes formátumok széles skálája áll ma rendelkezésre, és mivel a tárolás elve hasonló, ezért ezek a formátumok egyik programból a másikba viszonylag könnyen átvihetõk.
Fontos fogalom a Színmélység, amely a képformátum által engedélyezett színek számát határozza meg. Mértékegysége a bit, vagyis hogy hány biten tárolódnak el a színekre vonatkozó információk:
 
Színmélység
Megjeleníthetõ színek száma
Megjegyzés
1
2
 
8
256
 
16
256*256=65536
High color
24
256*256*256=1677216
True color
32
256*256*256=1677216
True color + egy átlátszósági csatorna, vagy CMYK modellel készült kép
64
 
Csak néhány speciális, szoftver támogatja, az alkalmazási területe igen szûk (filmipar)
 
Az emberi szem a monitoron 16 milliónál több szín megkülönböztetésére nem képes.
Méret- a kép eltárolt, valós fizikai méretét takarja, mértékegysége a pixel (leggyakrabban vízszintesxfüggõleges formában).
A felbontás, aminek a mértékegysége a DPI (Dot Per Inch, pont inchenként, 1 inch kb 2,54 cm). Logikai érték, amely kapcsolatot teremt a nyomtatott forma és az eltárolt forma között. Például: egy 400x400-as kép 200 DPI-os kép nyomtatott mérete 2x2 inch, míg ugyanaz a kép 100 DPI-on 4x4 inch.

A számítógépes grafika alkalmazási területei

Számítógépes grafikát ma már nagyon széles körben alkalmaznak. Fontos alkalmazási területek a kiadványszerkesztés, számítógéppel segített tervezés és modellezés (CAD/CAM), Filmipar.

 
Elõzõ fejezet
Tartalomjegyzék
Következõ fejezet