Elektronikus levelezés I.

Az alapok

Annak a több millió embernek szerte a világon, aki a Hálózatot használja, mind megvan a saját e-mail címe. Az egyre növekvõ számú ún. “kapcsológép” (“gateway”) napról napra mind több és több embert köt be a Hálózatba.
Az elektronikus posta alapelve hasonló a hagyományos postához. Leveleket tud küldeni az embereknek az e-mail címükre, másrészt, õk írhatnak az Ön saját elektronikus postafiókjába. Elõ tud fizetni magazinok és újságok elektronikus megfelelõire.
Az elektronikus levelezés elõnyei a hagyományossal szemben:

És telefonnal szemben: Amit a levelezõ rendszerekrõl feltétlenül tudni kell

A különbözõ levelezõ rendszerek más-más utasításkészlettel dolgoznak, de alapjaiban mindegyik ugyanazokat a feladatokat képes végrehajtani. Az alapvetõ funkciók, a következõek:

Levélcím, Internet címek

Az levélcímek két részbõl állnak. Egy felhasználói név (username) és egy cím, a kettõ között a @ jel található. Ez a “kukac” az angol “at” szót jelenti, vagyis arra utal, hogy ez a felhasználó HOL található meg. A username az adott felhasználó azonosítója az ottani hálózaton. Ez általában valamilyen kapcsolatban van a rendes névvel (már akkor, ha emberrõl van szó). A cím második részét domain-nek szokták nevezni. Ez azt a gépet azonosítja, amin az adott felhasználónak az account-ja van. Ha ezt értelmezni akarja, akkor célszerû hátulról kezdeni. Az utolsó egység az országra, vagy az intézmény jellegére utal. Egy rövid lista azokról, amikkel a legtöbbet fog találkozni:
EDU Oktatási intézmény az Egyesült Államokban
COM Kereskedelmi cégek az Egyesült Államokban
GOV Amerikai kormányszervezet
NET Nagyobb Internet szolgáltató, vagy hálózat
MIL  Amerikai katonai szervezet
ORG  Amerikai nonprofit vállalatok
HU Magyarország
CA  Kanada
és a többi ország (kétbetûs) kódja
Ez elõtt található a cég vagy intézmény neve. Ha még ez elõtt is van valami, az vagy a cégen belüli részleg nevét, vagy egy számítógép nevét jelöli.

  
Elõzõ fejezet
Tartalomjegyzék
Következõ fejezet