Levelezési listák

Mi az a levelezési lista (mailing list), hogyan mûködik

A levelezési lista (mailing list) eredeti célja az volt, hogy egyetemi tanárok és kutatók megoszthassák egymással kutatásaikat, tanulmányaikat. Normális esetben ilyenkor elküldik a levelet több száz embernek – egyenként. Ez azonban nem tûnt megoldásnak, ezért kifejlesztettek egy programot, ami nyilvántartja ennek a több száz embernek a címet, és a hozzá (programhoz) érkezett egyetlen levelet automatikusan kiküldi ezeknek az embereknek. A program emellett megengedi bárkinek, hogy a címét feltegye erre a listára, vagy a saját címét leszedje róla.
Alapvetõen ma is így néz ki egy levelezési lista. A kezelõprogram (ami a “listserv” nevet viseli) továbbfejlõdött, és már nemcsak tanárok és kutatók használják.
Ma már rengeteg levelezési lista létezik, különbözõ témákkal. Egy listára az adott témában érdeklõdõk jelentkeznek. Ha valaki küld egy levelet a listára, azt az összes tag megkapja, és bárki válaszolhat neki.
Témák tekintetében teljes a választék, a tengeralatti fényképészettõl, a Holdutazáson és a nyelveken át egészen az üzleti információkig mindent megtalálhat
A levelezési listák elõnye, a sima email-lel szemben egyértelmû, Önhöz hasonló érdeklõdésû emberekkel kerül kapcsolatba, szakértõket kérdezhet meg az adott témában, felfedezéseit, találmányait, írásait közzéteheti, és a témában érdeklõdõk fogják azt olvasni, bírálni stb.
A beszélgetések nem olyan “egyhangúak”, hiszen nemcsak két ember beszélget (bár két ember beszélgetése sem feltétlenül egyhangú), hanem bárki, bármikor beleszólhat. Persze lehetõség van a beszélgetést magán-email-ként folytatni. Ilyenkor a választ nem a listának küldi, hanem közvetlenül a címzettnek.
Nézzük meg nagy vonalakban, hogyan is mûködik egy levelezési lista. Valaki jelentkezni akar. Jelentkezési szándékát elküldi a listát kezelõ programnak, ami a címet hozzáteszi a listára jelentkezettekhez.
Ha egy levél érkezik a lista címére, azt a program automatikusan elküldi az összes címre, ami ezen a listán szerepel. A címzettek a leveleket egy “személyre szóló” email-ként kapják meg.
Ha valaki nem akarja ezeket a leveleket kapni, akkor küld egy kijelentkezõ parancsot a programnak, ami erre kiveszi a címét a listából.

Levelezési listák fajtái

Nyitott egy lista, ha bármilyen levél, amit a lista címére küldenek, automatikusan továbbításra kerül mindenkinek.
Egy széles körben elterjedt listafajta még a moderált lista. Ezt legjobban a cenzorált szóval lehet jellemezni. A lista címére érkezõ leveleket elõször a lista tulajdonosa nézi meg, és csak az õ beleegyezésével kerül továbbításra a lista tagjai felé. Ezzel elérhetõ, hogy csak értelmes leveleket kapnak a lista tagjai.
A harmadik lehetõség, hogy a listára csak bizonyos emberek küldhetnek leveleket, a többség csak olvashatja. Ilyenek lehetnek például hírlevelek, különbözõ elektronikus kiadványok stb.
 

  
Elõzõ fejezet
Tartalomjegyzék
Következõ fejezet