Levelezési listák és listserv parancsok

Lista és listserv címek közti különbség

Mostanra már talán elég jól összekavarodott Önben, hogy mit hova küldjön. Próbáljunk meg egy kicsit rendet tenni. 2 különbözõ címrõl volt eddig: a listacímrõl és a listserv címrõl.
Nézzük, mi a különbség a kettõ között.
A LISTSERV egy program címe. Az ide küldött leveleket a program megpróbálja értelmezni, és a parancsok szerint cselekedni: felírni Önt egy listára, levenni egy listáról, file-okat küldeni, stb. Az ide küldött leveleket csak a program “olvassa el”, emberhez közvetlenül nem kerül. Az elõbb láthatta, hogy egy listserv több file-t is tárolhat, ezért mindig meg kell adnia, hogy melyik file-ról van szó. Ez így van a listákkal is. Egy listserv több listát is kezelhet, ezért jelentkezéskor, kijelentkezéskor stb. mindig meg kell adnia, hogy melyik listával kapcsolatban küldi a parancsot.
A listacímre küldött levelek továbbításra kerülnek a lista összes tagjának. Ide küldje azokat a leveleket, amiket a többieknek szán. NE ide küldje a parancsokat.
A LEVELEKET a listacímre, a PARANCSOKAT a listserv címre küldje!

Honnan tudhatja, hogy milyen listák vannak?

Van néhány módja annak, hogy tudomást szerezzen arról, milyen listák vannak, mikre jelentkezhet.

a) Valakitõl hallja, hogy van egy új lista, amit érdemes kipróbálni.
b) Internet Yellow Pages – vagyis az Internet Sárga Oldalak. Ez létezik könyv alakban, amit nagyobb könyvesboltokban esetleg megtalál; és létezik elektronikus formában, amit lemezen átmásolhat, vagy a “Hálóról” letölthet. Ebben rengeteg érdekes email cím, levelezési lista, és egyéb érdekesség található.
c) Más listákon történt bejelentés alapján.
d) A “listák listájából” Na nézzük, mi is ez. Ez egy 7-8 ezer soros levél, ami (aránylag) az összes elérhetõ nemzetközi levelezési listát tartalmazza, listacímekkel, jelentkezési címekkel, témákkal. Hogy megkapja, írjon egy levelet a LISTSERV@KSUVM.BITNET címre, a subject sort hagyja üresen, a szövegtestbe pedig csak annyit írjon, hogy: LIST GLOBAL. Ha ezt megkapta, érdemes lemezre mentenie, vagy kinyomtatnia, és nyugodtan végignéznie az egészet.
Jelentkezés levelezési listákra

Listákra jelentkezésnek kétféle módja lehet, ez a listától függ.
A legegyszerûbb, ha az egész automatikus. Ilyenkor a listserv címre elküldi a megfelelõ parancsot (SUBSCRIBE listanév), és már jelentkezett is.
A bonyolultabb változat, amikor a lista “zártabb”, és a jelentkezést felügyelik. Ez azt jelenti, hogy egy embernek kell levelet írnia, megadni az adataidat, esetleg azt, hogy miért érdekli a lista, stb. Ha ez megvan, akkor õ vagy felrakja a listára, vagy megfelelõ indokkal visszautasítja (ez utóbbi nagyon ritka).
Miután jelentkezett egy listára, kap egy üdvözlõ (welcome) levelet. Ezt érdemes megtartania, mert fontos információkat tartalmaz a listáról, a tagokról, és ami a legfontosabb, a listáról való kijelentkezésrõl.
FONTOS: Van lista, amelyiknek a forgalma napi több száz levél. Ne jelentkezzen egyszerre sok listára, mert nem fogja bírni a “levéláradatot”. Érdemes egyesével megnézni, hogy melyik az, ami Önnek érdekes, és ami nem érdekli, arról kijelentkezni.

Kijelentkezés egy listáról

Ha egy lista nem tetszik, túl sok rajta a levél, vagy csak véletlenül jelentkezett rá, akkor nagyon egyszerûen ki lehet róla iratkozni. Listá(k)ról kijelentkezésnek több módja van:

Egyéb LISTSERV parancsok

A listserv azonban más parancsokat is elfogad.

a) Lehetõség van a leveleket ún. magazinformában megkapni. Ekkor nem kapja meg az egyes leveleket egyenként, hanem naponta vagy hetente kap egy nagyobb levelet, amiben az összes aznapi/heti levél megtalálható. Ez egy jó módja a nagy levélforgalom csökkentésének. A parancs, amit ehhez küldenie kell:
SUBSCRIBE listanev-DIGEST
b) Ha nem tetszik a magazinforma, Kérheti ismét a levelek egyenkénti kiküldését: UNSUBSCRIBE listanev-DIGEST
SUBSCRIBE listanev
c) Ha a listára elõfizetõk email címére kíváncsi: WHO listanev d) Ha a fenti parancsok valamelyike nem mûködik, vagy további parancsokra is kíváncsi: HELP
  
Elõzõ fejezet
Tartalomjegyzék
Következõ fejezet