Usenet I.

Mi az a Usenet?

Ha már elõfizetett egy-két levelezési listára, akkor már kapott egy pár levelet. A nagyobb listákon akár napi 100-150 levél is megfordulhat, akár naponta 50-60 ember is írhat.
De valóban csak ennyien foglalkoznak egy-egy témával? Nem. Vannak csoportok, ahol naponta 6-700 ember ír 2-3000 levelet. Képzelje el, mi lenne, ha ez a pár ezer levél mind az Ön személyes email-jei között kötne ki. Képtelenség lenne a személyes leveleket kiválogatni.
Ezért hoztak létre ún. hírcsoportokat. Ez ugyanolyan, mint a levelezési lista, csak “nagyban”. Egy helyen – nem a személyes levelei között – találhat rengeteg csoportot (témák szerint felosztva, mint a listáknál), ezek közül bármelyikbe beleolvashat, bármelyikbe írhat.
A Usenet ezeknek a hírcsoportoknak a gyûjteménye.

Hogyan mûködik a Usenet

Amíg a levelezési listáknál a leveleket minden tag megkapta egy példányban (vagyis tulajdonképpen annyi példány volt egy levélbõl, ahányan olvassák), addig a hírcsoportoknál a levelek csak központi számítógépeken, ún. newsserver-eken tárolódnak egy-egy példányban, akárhányan olvassák is az adott csoportot. Ha valaki el akar olvasni egy levelet (“cikket”, hiszen “hírcsoportról” van szó), akkor az megjelenik az õ gépén is.
Ha valaki ír egy levelet, azt nem egy központi címre küldi el, hanem egy newsserver-re tölti fel, és az foglalkozik a terjesztéssel.
De nézzük, hogyan is zajlik ez a terjesztés. Egy newsserver több másik newsserver-rel van kapcsolatban. Idõközönként összehasonlítják, hogy melyik gépen milyen üzenetek vannak. Ami az egyik gépen nincs meg, azt a másik gép átküldi, és fordítva. Az ilyen “szinkronizálások” nagyon sûrûn történnek (végül is számítógépekrõl van szó), akár naponta több milliószor is.
Több milliószor? Miért van erre szükség? A Usenet NAGYON NAGY. A felhasználók egy átlagos nap alatt 40 millió karakternyi anyagot tesznek fel a newsserver-ekre (ez körülbelül megegyezik az Encyclopedia Britannica A-G köteteinek terjedelmével!). Persze a hasznos és új információ ennél jóval kevesebb.

Usenet hierarchia

Témák tekintetében még nagyobb a választék a Useneten, mint a levelezési listáknál. Ha megkapta a “listák listáját”, akkor láthatta, hogy elég nehéz megtalálni azt a témát, amit keres. A Useneten ezt egy hierarchia bevezetésével oldották meg (legalábbis: könnyítették meg, hiszen elég nehéz külön kategorizálni a témákat, amikor azok a sci-fitõl egészen Dél-Afrika kultúrájáig terjednek – különbözõ nyelveken).
A csoportok neveit (mint az email címeknél) itt is pontokkal választják el, az egyes részek a hierarchia témáira utalnak. Érdemes megnézni, hogy mik a legnagyobb felosztások, és mivel foglalkoznak:
Bionet  Biológia kutatás
Bit.listserv  Eredetileg levelezési listaként indult csoportok 

(ez elég tág, ezen belül vannak felosztások)

Biz  Üzlet
Comp  Számítógép, és vele kapcsolatos dolgok
Misc  Ami máshova nem fér
News  Hírek magáról a Usenet-rõl
Rec  Hobby, játékok, szabadidõ (RECreation)
Sci Biológiai kutatáson kívüli tudomány
Soc  “Szociológiai” csoportok 
(kultúrák, etnikai kérdések, nyelvek)
Talk  Politikai, és azzal kapcsolatos dolgok
Alt  “Szokatlan” témák
További felosztást ezek “alatt” talál. Ha például a klasszikus gitárzene érdekli, azt a REC alatt keresse, hiszen ez a szabadidõ kategóriába tartozik. Ez zene, úgyhogy a REC.MUSIC alatt keresse tovább. Klasszikus zenérõl van szó: REC.MUSIC.CLASSICAL, és gitár, tehát: REC.MUSIC.CLASSICAL.GUITAR és már meg is van. Bármit keres, ilyen logikát követve hamar megtalálja.
A fent említett “fõ” témákon kívül egyes szerverek más témákat, hírcsoportokat is ajánlhatnak. Ezek általában helyi csoportok, az adott országra, városra, közösségre vonatkoznak.
 

  
Elõzõ fejezet
Tartalomjegyzék
Következõ fejezet