Usenet II.

Elõfizetés a Usenet-re

A Usenet elõfizetés nem olyan, mint a levelezési listáknál. Mint már fentebb említettük, a Usenet levelek szerencsére nem érkeznek a mailbox-ába, hanem egy listát kap a levelekrõl, és ezek közül azt olvassa el, amelyiket akarja.
Alapértelmezésben az összes hírcsoportot látja. Így elég nehéz kiválasztani azt a csoportot, ami valójában érdekli. Ha “elõfizet” egy csoportra, akkor az a csoport a csoport-lista elejére kerül, hogy hamarabb megtalálja. Kérheti is a hírolvasó programot, hogy csak az Ön által elõfizetett csoportokat mutassa, így még egyszerûbb a dolga.

Fontosabb hírcsoportok

Ilyen nagy választási lehetõség mellett mindenki más és más csoportokra fog elõfizetni. De van egy–két csoport, ami érdekes lehet:
News.announce.newusers  Ez a hírcsoport a Usenet használatát, szokásait és lehetõségeit mutatja be
News.newusers.questions  Ez az a hely, ahol felteheti kérdéseit a Usenet-tel kapcsolatban. (Elõtte azonban érdemes elolvasni a news.announce.newusers, és a news.answers csoportokat, hátha más már feltette ugyanazt a kérdést.)
News.announce.newsgroups  Új, vagy még csak tervezett hírcsoportok listája
News.answers  “Gyakran Feltett Kérdések (FAQ)” és válaszaik, több különbözõ hírcsoportból összeválogatva
alt.internet.services  Ha egy bizonyos szolgáltatást keres az Interneten, itt kérdezõsködjön.
alt.infosystems.announce  Itt találhat részleteket új szolgáltatásokról és új Internet információforrásokról.
Egy kis Usenet történelem

Az 1970-es évek végén a UNIX fejlesztõk egy új rendszert dolgoztak ki, ami lehetõvé tette az adatok telefonvonalon való továbbítását.
1979-ben két egyetemista (Tom Truscott és Jim Ellis), a dél-karolinai Duke Egyetemen arra használta fel ezt a rendszert (UUCP–Unix-to-Unix CoPy), hogy a UNIX közösség számára érdekes információkat juttasson el. Steve Bellovinnal és Steve Daniellel közösen a Duke és a del-karolinai egyetem gépeit összekötötték, és megfelelõ szoftvert írtak.
A hír hamar terjedt, és 1981-re Mark Horton és Matt Glickman egy új, továbbfejlesztett verzióját adta ki az elõzõ szoftvernek. Ez már képes volt nagy mennyiségû levelek kezelésére – az eredeti program csak napi egy-két levélre volt tervezve.
Ma a Usenet több tízezer gépet köt össze a világ minden táján. Több mint 5000 hírcsoporttal, és több száz (több ezer) hírolvasó programmal talán a világ legnagyobb hálózata.
 

  
Elõzõ fejezet
Tartalomjegyzék
Következõ fejezet