FTP II.

File nevek értelmezése
Elõször néhány szó a tömörítésrõl. Egy adott programnak, vagy szöveg file-nak van egy meghatározott hossza. Ez a hossz meghatározza, hogy mennyi hely kell a tárolásához, és mennyi idõ a letöltéséhez. A tömörítés az az eljárás, amikor a file méretét lecsökkentik, hogy kevesebb helyet foglaljon, és a letöltési idõ is lecsökkenjen. Az ilyen tömörített file-t használat elõtt vissza kell alakítani eredeti formájába eredeti méretére, ezt nevezik kitömörítésnek. A tömörítésnek számos elõnye van: ha egy programot nem használunk gyakran, csak tároljuk valahol (mint például egy FTP szerveren), akkor tömörítve kevesebb helyet foglal, s így több file fér el; az az idõ, ami alatt a file Önhöz elér, sokkal kevesebb, mintha eredeti állapotbán lenne elküldve.
Rengeteg féle tömörítési eljárás létezik, mindegyik program mást használ. Szerencsére, a file-ok nevében jelölik azt, hogy mivel lett tömörítve, és a megfelelõ programokkal vissza tudja alakítani eredeti formájára.

Nézzük meg, hogy melyik kiterjesztéshez milyen programot kell használnia:
.txt vagy .TXT  Ez önmagában azt jelöli, hogy ez egy dokumentum, nem egy program (text). Ha a filenévben nincs más végzõdés, akkor ezt a dokumentumot nem kell kitömörítenie, ebben a formában is olvasható.
.ps vagy .PS  PostScript dokumentum (Adobe lapleíró nyelve). Ezt a file-t egy PostScript nyomtatón tudja kinyomtatni.
.doc vagy .DOC  Egy másik, gyakran használt jelölése a dokumentumoknak. Ez is olvasható, ha nincs más, tömörítésre utaló kiterjesztés:
.Z Azt jelöli, hogy a file-t unix-os tömörítõ programmal tömörítették. UNIX alatt az uncompress filenev.Z paranccsal tömörítheti ki. Dos alatt a u16.zip képes ezt kitömöríteni, Macintosh-on pedig a MacCompress.
.zip vagy .ZIP A file egy MSDOS-os pkzip programmal lett tömörítve. Kitömörítéséhez a pkunzip.exe, az unzip.exe szükséges.
.gz  Az elõbbi ZIP unix-os változata. DOS alatti kitömörítéshez a gzip.exe szükséges, UNIX alatt pedig a gunzip filenev.gz parancs kiadása.
.zoo vagy .ZOO  A kitömörítéshez a zoo nevû program szükséges.
.Hqx vagy .hqx  Macintosh tömörítési forma. Binhex kell hozzá, de az eredmény (ha programról van szó), valószínûleg csak Macintosh-on fog futni.
.Shar vagy .shar  Unixos tömörítés. Unshar kell hozzá. (csak UNIX)
.tar Ez nem egy tömörítés, hanem egy olyan eljárás, melynek segítségével több kisebb file-t fûznek össze egyetlen nagyobb file-á. Ezután ezt általában még valamivel tömörítik. Elõször tehát ki kell tömöríteni (attól függõen, hogy mi a kiterjesztés), majd a TAR nevû programmal lehet ismét visszanyerni az eredeti file-okat.
.Sit vagy .sit  Macintosh tömörítés. StuffIt programot igényel. (Csak Mac)
.ARC  MSDOS-os tömörítés. A kitömörítéshez ARC, vagy ARCE program szükséges.
.LHZ  MSDOS-os tömörítés. A kitömörítéshez LHARC kell.
.ARJ  Az Interneten kevésbé elterjedt MSDOS-os tömörítés. ARJ szükséges a kitömörítéshez.
.EXE vagy .COM  Tömörítetlen MSDOS (futtatható) programok. A kitömörítõ programok általában így találhatóak meg.
Tipp

  
Elõzõ fejezet
Tartalomjegyzék
Következõ fejezet