Gopher

Mi az a Gopher?

A Gopher rengeteg információt nyújt, menüs rendszernek köszönhetõen sokkal könnyebb megtalálni, amit keres. Itt is találhat ugyan letölthetõ file-okat, a hangsúly azonban inkább az írott szövegen van. A világ különbözõ Gopher szerverein mindent megtalálhat, amit keres. És míg az FTP-nél, ha valahova bejelentkezett, akkor csak azt a szervert érte el, addig a Gopher szerverek egymással szoros kapcsolatban vannak. Egy menüpont kiválasztásával lehet, hogy máris a világ másik felén lévõ géppel kerül kapcsolatba.
Hogy milyen jellegû információk találhatóak meg, azt most nem részletezzük, hiszen ha egy szerverre feljelentkezik, máris lát mindent. Az FTP-nél lényeges volt az, hogy melyik szerverre jelentkezik fel. A Gopher-nél ez lényegtelen, mert ha egyszer belép a Gopher világába (GopherSpace), az összes Gopher szervert eléri, ahhoz fér hozzá, amihez mindenki más.

Szöveges Gopher

A mai “grafikus” világban egyre jobban kezdenek elterjedni a grafikus gopher kliens programok, de ha Unix-on dolgozik, vagy valamilyen “kezdetleges” programja van, akkor csak szöveges módon tudja elérni a pockokat (gopher=pocok).
A GopherSpace-be való belépés elsõ lépcsõje, hogy megtalálja a “bejáratot”. Íme néhány “ajtó” a Gopherspace-be (telnet bejelentkezéskor a “gopher” nevet adja meg):

Van ennél jóval több, ha egyszer belép, megtalálja õket, és hamarosan lesz egy “kedvenc” bejárata.
Ha belép bal oldalon lévõ nyíl jelöli az éppen kijelölt menüpontot, kiválasztani a jobb nyíllal, vagy az ENTERrel lehet. Segítséget a ? lenyomására kap, kilépni a q-val tud. A menühierarchiában egy szinttel feljebb a bal nyíllal, vagy az u-val juthat.
Ha belép valamelyik gépre általában egy rövid köszöntõ, és a szolgáltatások rövid leírása fogadja Önt. A lap alján láthatja, ha a dokumentumnak még nincsen vége, több sorból áll, mint egy képernyõ oldal, ha folytatni szeretné az olvasást, nyomja le a SPACE-t, ha ki akar lépni, és visszatérni a menühöz, akkor Q.
A dokumentum végén a következõ sor jelenik meg: “Press to continue, to mail:” Az ENTER (Return) lenyomására a menühöz tér vissza, az M lenyomására pedig ezt a dokumentumot elküldheti egy email címre.
A menüpontok végén vagy egy pont, vagy egy / jel található. A pont egy dokumentumot jelent, amit el tud olvasni. A / jel egy újabb menühöz vezet.
Egyes helyeken <?> jellel is találkozik. Ezt kiválasztva egy keresést hajthat végre.
A <Picture> végû menüpontok képek, amiket nem igazán lehet szöveges módban megjeleníteni.

Grafikus Gopher

A grafikus gopher kliensprogram elsõ megközelítésben abban különbözik a csak szöveges klienstõl, hogy szebb. A menüs felépítést itt is megtalálja (természetesen, hiszen ez a gopher lényege), viszont a menüpont típusát (szöveg, vagy újabb menü) a grafikus programok általában a menüpont ELÕTT jelölik.
Ezen kívül itt már letölthet képeket, és meghallgathat hangokat is. Ezekhez elõtte be kell állítania a programját, hogy melyik típusú file-t hogy kezelje (pl.: X szövegszerkesztõbe töltse be a szövegeket, Y rajzprogramba a képeket, Z hanglejátszóval szólaltassa meg a hangokat, stb.). Néhány helyen már a videó is megjelent, bár ennek letöltése igencsak idõigényes.
Egyes menüpontok Telnet kapcsolatot létesítenek egy géppel. Ez egy interaktív(abb) kapcsolatot jelent, bõvebben ezzel késõbb foglalkozunk.
A fejlettebb programokkal már file-okat (program, stb.) is tölthet le, és menthet lemezre. A szöveges gophernél ilyenkor a file tartalma a képernyõre íródik, ami ronda, valamint használhatatlan.
A fentieket figyelembe véve, ha van lehetõsége választani, akkor mindenképpen egy grafikus gopher kliensprogramot használjon.
GopherSpace-be lépéskor itt is meg kell adni egy “bejáratot”, ami a fenti címek egyike lehet. Ugyanazokat a menüpontokat kapja, mint szöveges módban, csak itt még könnyebben tud navigálni.

  
Elõzõ fejezet
Tartalomjegyzék
Következõ fejezet