Keresés az Interneten I.

Veronica

Az elõzõ részben a Gopher-rõl volt szó, úgyhogy kezdjük ezzel a “keresgélést”. A menüs rendszernek köszönhetõen viszonylag könnyû a GopherSpace-t bejárni, de ha egy bizonyos információt keres, elég nehéz lehet megtalálni. Milyen jó lenne, ha mondjuk egy kulcsszó alapján kereshetne a dokumentumok között.
A Veronica Search pont ezt valósítja meg.
Veronica keresést (Very Easy, Rodent-Oriented, Net-wide Index to Computerized Archives – Nagyon könnyû, rágcsáló-orientált, hálózati index számítógépes archívumokhoz) egy Gopher menüponton keresztül hajthat végre. Ezt a menüpontot több helyen is megtalálhatja.
Ha máshol nem találja, próbálja meg a veronica.scs.unr.edu címen a “Search ALL of Gopherspace” menüpontot.
A kereséseket több szerveren keresztül is végre lehet hajtani. Az elõzõ címen például öt különbözõ Veronica szerver közül választhat.
A keresések két részre oszlanak: “Find GOPHER DIRECTORIES” és “Search GopherSpace”. Az elsõ a megadott kulcsszót/szavakat csak a könyvtár-, illetve file-nevekben keresi, a második pedig a GopherSpace-ben elõforduló dokumentumokat is átnézi. Ez utóbbi nyilván lassabb, de több találatot eredményez.
Miután valamelyik keresés menüpontot kiválasztotta, meg kell adnia a keresendõ kulcsszót. Egy újabb menüt kap, ami a keresés eredményeit tartalmazza. Innen bármelyik dokumentumot elérheti, amire szüksége van.
Sajnos a Veronica keresések még nem egységesek, és nem is hibátlanok. Vannak szerverek, amik egy adott kulcsszóra több száz hivatkozást adnak, és van, ami ugyanarra a kulcsszóra nem talál semmit. Az is elõfordulhat, hogy “empty menu” hibaüzenetet kap. És a szokásos: gyakran túlzsúfolt a rendszer, elõfordul, hogy többször meg kell próbálnia a keresést. De azért még így is könnyebb az élet, mintha a “keresés” menüpont nélkül kellene megtalálnia dolgokat …

  
Elõzõ fejezet
Tartalomjegyzék
Következõ fejezet