Keresés az Interneten II.

Archie

Az eljárás, ami a világ összes FTP szerverét átnézi a keresett programért, az “Archie”.
Az Archie szerverek az anonymous FTP-t engedõ FTP szerverek file-információit tartalmazzák, ami nem kevés információ, hiszen a körülbelül 2,5 millió különbözõ filenév tárolásához 400 Mb lemezterület szükséges.
Az Archie szerverek bizonyos idõközönként anonymous FTP-vel belépnek a nyilvántartott FTP szerverekre, és kérnek egy file listát. Amikor Ön a keresést kéri, akkor természetesen csak ezt a file listát nézi at a szerver, nem lép be az összes FTP szerverre.
A keresés végeztével megkapja a pontos file neveket, a file-ok hosszát, és hogy hol található a file (FTP szerver neve, és a file tartózkodási könyvtárának pontos neve). Az Archie nem hozza le a kért file-okat a Ön gépére, de mivel az FTP szerver címe megvan, már nagyon könnyû “elFTP-zni”. (Bizonyos Archie programoknak meg lehet adni egy külsõ FTP program nevét, amit ilyenkor meghív, és a megtalált programot egybõl letöltheti.)
Az Archie kétféleképpen mûködik: teljes Internet elérés esetén közvetlenül rájelentkezhet egy Archie szerverre; email eléréssel pedig levélben Kérheti a keresést.
Elõször nézzük meg a teljes elérést. A grafikus (pl. Windows) alkalmazások használata aránylag egyértelmû, errõl csak néhány szót ejtünk, részletesebben a kevésbé egyszerû szöveges elérést (pl. telnet-en keresztül – errõl részletesen a következõ részben) írjuk le.
Tehát grafikus rendszernél kiválaszthatja, hogy melyik Archie szerverre szeretne feljelentkezni. Mindegyik szerver más FTP site-okat tart nyilván, ezért elképzelhetõ, hogy ugyanarra a keresésre más szerverek esetén más eredményt kap. Meg kell adnia a keresendõ program nevét, vagy nevének egy részét, és már kezdõdhet is a keresés. Ennek végeztével megkapja a talált programok listáját.
Szöveges környezetben ez a dolog egy picit nehezebb. Az elsõ lépés itt is, hogy bejelentkezzen egy szerverre, például: ARCHIE.LUTH.SE.
Login névként annyit írjon be, hogy “ARCHIE”.
Ha már bent van, kezdheti a keresést. Kétféleképpen kereshet:

Az elsõ esetben adja ki a “SET SEARCH EXACT” parancsot, második esetben a “SET SEARCH SUB” parancsot.
Ha ez megvan, írja be a sort, a <keresendõ> helyére a keresendõ filenevet ( annak egy részét) tegye.
A keresés végeztével a képernyõn megjelenik a kívánt információ (ez általában több képernyõnyi, hiszen ugyanaz a file több FTP site-on is megtalálható).
Ha szüksége van erre az információra késõbb is, akkor Kérheti, hogy ezt email-ben küldje el Önnek a szerver. Adja ki a parancsot.
Ha nem akar több keresést végrehajtani, a paranccsal léphet ki.
 
Elõzõ fejezet
Tartalomjegyzék
Következõ fejezet