Keresés az Interneten III.

Whois

Ha valakinek az email címére kíváncsi, de csak a nevét tudja, ne keseredjen el teljesen, van esélye arra, hogy megtalálja. Bár a “Whois” segítségével megtudhat egy email címet, lehet, hogy akit keres, már nem érhetõ ott el. Szóval a legegyszerûbb, ha valakinek az email címére kíváncsi, hogy megkérdezi tõle. De ha ez nem lehetséges…
Jelentkezzen be telnettel az internic.net címre, és már használhatja is a

parancsot. A <név> helyére a keresendõ név egy részét írja, és kap egy listát az egyezésekrõl. Sajnos nem tartalmaz minden címet ez a jegyzék, de nagy esélye van, hogy megtalálja, akit keres.

Finger

A “Finger” program abban segít, hogy egy email cím alapján többet tudjon meg valakirõl, és Önmagáról információt szolgáltasson másoknak.
A grafikus felületû finger használata egyértelmû (igaz, a telneten keresztül is).
Ha valakirõl többet szeretne tudni, írja be a

sort. Természetesen egy létezõ email címet használjon. Megtudhatja, hogy mi az email cím tulajdonosának teljes (rendes) neve, be van-e jelentkezve éppen a hálózatba, stb.
A stb. egy információs file-t jelent, ami vagy jelen van a user könyvtárában, vagy nincs. Ha jelen van, akkor megjelenik a tartalma. Ez lehet az illetõ postai címe, telefonszáma, esetleg egyéb információ. Ha csak email elérése van, akkor is megtudhatja ezt az információt: címre ír egy levelet SUBJECT sorral!
 
Elõzõ fejezet
Tartalomjegyzék
Következõ fejezet