TELNET I.

Mi az a Telnet?

A Telnet lényege, hogy a saját számítógépérõl be tud jelentkezni egy másik (mindegy, hogy a világ melyik részén lévõ) számítógépre. Az FTP-vel és a Gopher-rel csak az ott lévõ adatokat érte el, Telnet esetében programokat is futtathat a távoli (remote) gépen.

Mire jó a Telnet?

A klasszikus (és legkevésbé gyakori) felhasználás, hogy ha például külföldön van, bármelyik géprõl be tud jelentkezni az Internet szolgáltatója gépére, és el tudja olvasni a leveleit, új leveleket tud írni stb., anélkül, hogy nemzetközi telefonhívást végezne.
És abból adódóan, hogy egy programot tud a távoli gépen futtatni, a lehetõségek határtalanok. Van telnet site, ami adatbázisokhoz ad hozzáférést, kereshet benne, rendezheti, bõvítheti. Van, ahol egy élõ beszélgetésbe kapcsolódhat be. Többszereplõs, világméretû játékokat játszhat, újságokat olvashat, szavak helyesírását ellenõrizheti, szinonimákat kérhet hozzájuk.

Telnet címek

Akárcsak a levelezésnél, vagy az FTP-nél, itt is nevükkel (vagy számukkal) hivatkozhat a gépekre. Ebbõl adódóan a Telnet címek valahogy így néznek ki:

A legtöbb Internet cím enged Telnet elérést, viszont általában szüksége van egy usernévre és egy jelszóra. Ha az adott cégnél van usernevét, akkor célszerû azt használnia, hiszen a regisztrált felhasználóknak mindig több joguk van, mint a “vendégeknek”. Ha nincs userneve, rendszertõl függõen használhatja a GUEST, vagy VISITOR loginnevet. Van szerver, ahol bizonyos szolgáltatásokat csak a megfelelõ login névvel érhet el. Például lehet, hogy ha ugyanarra a szerverre GAMES-ként jelentkezik be, akkor teljesen mást lát, mintha BUSINESS-ként. (Ez csak egy rossz példa volt.) A publikus szerverek bejelentkezés elõtt általában kiírják, hogy milyen usernévvel mit érhet el.

“PORT” szám

Találkozhat olyan Telnet címekkel is, amiknek a végén egy szám található, például:

A címek utáni szám egy ún. “port” szám. Ennek semmi köze a számítógépek fizikai portjához. A port számok egy-egy programot jelentenek. Ha port számot is megad egy telnet session indításakor, akkor bejelentkezés után egybõl az adott program indul el. A szokásos port szám a 23 . (Standard login.)
 
Elõzõ fejezet
Tartalomjegyzék
Következõ fejezet