TELNET II.

Hogy zajlik egy telnet session?

Az elsõ lépés, hogy elindít egy Telnet programot.
Ezután meg kell adnia, hogy milyen címre szeretne bejelentkezni. (Egyes programoknak ezt már indításkor is megadhatja a parancssorban.) Ezt, programtól függõen az

paranccsal, esetleg egy menübõl kiválasztva teheti meg. A különbözõ Telnet programok eddig térhettek el, a Telnet session többi része azonos lesz.
Miután sikeresen rákapcsolódott a távoli gépre, információt kap róla, és egy ilyen sorral is találkozik: A … helyén lévõ karakter-kombinációval szakíthatja meg a telnet session-t, ekkor telnet parancsmódba lép. A parancsmódról mindjárt beszélünk. Ezt az escape character-t jegyezze meg, mindjárt szüksége lesz rá.
A következõ lépés, hogy bejelentkezzen. Általában meg kell adnia a usernevét és a jelszavát. Ha egy publikus elérésû rendszerre kapcsolódott rá, akkor ez a lépés kimarad.
Gyakori még az a megoldás is, hogy usernévként egy adott szolgáltatás nevét kell beírnia, ilyenkor nem kér a gép jelszót. Hogy milyen szolgáltatások vannak az adott gépen, azt vagy Önnek kell valahonnan tudnia, vagy belépés elõtt elolvashatja.

Telnet parancsmód

A menük és egyéb információk között navigálva nem biztos, hogy fog “Kilépés” menüpontot találni. Ez általában van valahol a rendszerben, de ha esetleg eltévedne, vagy nem is lenne, akkor is valahogy ki kell lépnie.
Ilyenkor nagyon hasznos a parancsmód.
Parancsmódba belépni az escape karakterrel lehet. Ez a karakter általában a CTRL és a ]. Ha ezt megnyomja, a következõ parancsokat használhatja:
CLOSE Megszakítja a kapcsolatot a távoli géppel, és kilép az aktuális telnet session-bõl.
QUIT Kilép a telnet programból. Ha kapcsolatban volt egy távoli géppel, elõbb a kapcsolatot szakítja meg, és utána lép ki.
SET ECHO Ha nem látja, amit gépel, vagy duplán látja, akkor ezzel a paranccsal segíthet a problémán.
<ENTER> Üres sorban az Enter lenyomására visszatér a telnet session-be.
OPEN  Új kapcsolatot teremt egy távoli számítógéppel (az aktuális kapcsolatot megszakítja).
Tehát ha egy telnet session közben úgy dönt, hogy ki szeretne lépni, de nem találja a “kilépés” menüpontot, egyszerûen nyomja le az escape karakterkombinációt, és írja be, hogy QUIT.

 
Elõzõ fejezet
Tartalomjegyzék
Következõ fejezet