World Wide Web II.

Egyéb szolgáltatások a Web-en keresztül

Feljebb említettük, hogy egy Web browser-rel nemcsak a Web dokumentumokat (ún. Web lapokat) olvashatja, hanem az Internet egyéb szolgáltatásait is el tudja érni. Ilyen szolgáltatás az FTP, a Gopher, és esetenként a Telnet.
Ha egy FTP site-ról szeretne egy file-t letölteni, akkor címnek (URL) az FTP://<cím> formát használja. Ilyenkor a file-okról és könyvtárakról egy grafikus (?) listát kap, és egy sima egérkattintással letöltheti/olvashatja a file-okat, beléphet a könyvtárakba.
A gopher használata ugyanilyen egyszerû. Címként a gopher://<cím> formát használja. Itt is egy grafikus felületet kap, a menüre épülõ szintaktika azonban megmarad.
Egyes browserek támogatják még a Telnet-et is. Más programok ezt közvetlenül nem támogatják, hanem egy külsõ Telnet kliens programot hívnak meg.
Ha a hírcsoportokat (newsgroups) akarja olvasni, akkor címnek annyit írjon, hogy “news:”. Ekkor (feltéve, hogy helyesen van konfigurálva a browsere) az elérhetõ csoportok listáját kapja meg, ahonnan kiválaszthatja a Önnek érdekeseket, és ezeket olvashatja.

Címjegyzékek – mit hol keressen

Ha keres valamit ebben a “Web–világban”, és nem akar többmillió oldalnyi dokumentumot végignézni, akkor érdemes keresését egy címjegyzéknél kezdeni.
Ez olyan, mint egy telefonkönyv, de annál azért fejlettebb. Általában 6-8 fõ kategóriából kell elõször választani, ezután az alkategóriákat olvashatja el. Válassza azt, amelyik a legjobban illik az Ön által keresett információra. Egy telefonkönyvtõl még annyiban különbözik ez a módszer, hogy ez nemcsak megmondja Önnek, hogy hol találhatja meg a keresett információt, hanem a World Wide Web elve alapján egy kattintással el is visz oda.
Hogy melyik címjegyzék mit tekint “fõ témának”, az teljesen rajtuk múlik, nincsenek igazi szabványok. Amik azért általában mindenhol megtalálhatóak, azok a mûvészetek, számítógépek, szabadidõ, üzlet, tudomány, politika.

A leggyakrabban használt címlisták:

www.yahoo.com
www.hungary.com/hudir
mineral.umd.edu/hunor
netcenter.com
www.stpt.com
www.einet.net
 A legnépszerûbb keresõprogramok:
www.execite.com
www.lycos.com*
www.infoseek.com
www.altavista.digital.com
www.webcrawler.com
www.opentext.com
www.hotbot.com
*a nyilvántartás alapja a többitõl eltérõen nem a teljes szövegtest tartalma, hanem kulcsszavak
  
Elõzõ fejezet
Tartalomjegyzék
Következõ fejezet