World Wide Web IV.

File-ok, hírek, és a gopher

Elõször nézzük a file-okat.
FTP címet mindenképpen tudnia kell, akkor is, ha egy rendes FTP programot használ, és akkor is, ha a egy Web Browsert.
Ha szeretne bejelentkezni, akkor a browser-nek a következõt kell megadnia dokumentumcímként:

Ekkor az “anonymous” usernevet használva fog bejelentkezni a megadott szerverre. (Ha ezt a szerver nem engedi, akkor hibaüzenetet kap!)
De mi van, ha van egy userneve az adott szerveren, és azzal szeretne belépni? A legtöbb Web browser ezt is megengedi, az formát használva. Ezután a usernévhez tartozó jelszót kell megadnia a megjelenõ ablakban, majd, ha ez helyes volt, belépett a rendszerbe.
A könyvtárak közötti navigálás egyszerû, csak egy egérkattintás. A file-ok letöltése hasonló módon történik.
A hírcsoportok olvasását nem mindegyik Web Browser oldja meg. Amirõl most beszélni fogunk, az a Netscape program, ami kezeli a híreket.
Ha rendesen be van konfigurálva a program (megvan neki adva a hírerver neve), akkor mindössze annyit kell beírnia a “Location:” sorba (ami, ha ír bele, átvált “Go to:” felirattá), hogy “news:”.
Ez a megadott hírerverrel létrehozza a kapcsolatot, majd megjeleníti az elérhetõ hírcsoportok listáját. Ha már használt hírolvasó programot, akkor könnyû dolga van. De azért van egy-két eltérés.
A csoportok hierarchikusan jelennek meg. Tehát a legelsõ szinten csak a csoportok neveinek elsõ része látik (az elsõ pont elõtti rész). Ha az adott hierarchia alatt még találhatók csoportok, akkor a megjelenõ név végén egy csillagot láthat, valamint a név elõtt egy ládát. Ha erre kattint rá, akkor a csoportban található alcsoportok, illetve maguk a hírcsoportok jelennek meg.
Egy csoportra könnyû az elõfizetés, csak beikszeli az elõtte lévõ négyzetet, majd a lap alján lévõ “Subscribe to selected newsgroups” feliratú gombra kattint.
Ha kiválasztott egy hírcsoportot, amit olvasni szeretne, akkor a cikkek listája jelenik meg. Az egyik cikk subject-sorára kattintva az adott cikket olvashatja el. A felette és alatta megjelenõ gombok segítségével válaszolhat az éppen olvasott cikkre, új cikket adhat fel.
A gopher különbözik legkevésbé az egyébként megszokott grafikus gopher kliens programoktól. A menük grafikusan jelennek meg, de mivel az alapvetõ információ szöveges, túl sok változásra nem számíthat. A használata a már leírt módon lehetséges: Hogy minél több látogatót kapjon

Ha egyszer létrehoz egy Web oldalt, akkor azt általában azért teszi, hogy minél többen látogassák meg. Ha csak ismerõseinek mondja el, hogy létezik, akkor nem fog túl sok “vendéget” kapni.
Mi lenne, ha nemcsak az ismerõseidnek mondhatná el, hogy létezik az oldala, hanem a világon mindenkinek? Nos, van erre is lehetõség.
Az egyik, legevidensebb megoldás, hogy a már említett címjegyzékekbe felírja a saját oldalát. Erre a legtöbb jegyzék ad lehetõséget. Csak egy gombnyomás, beírja a címét, egy rövid leírást az oldaláról, elküldi, vár egy pár napot (amíg ellenõrzik a címet, stb.), és hamarosan a Ön oldal–címe is szerepelni fog a nyilvántartásban, amiben aztán mások kereshetnek kulcsszavak, vagy téma alapján.
De elég sok nagy címjegyzék van, mi van akkor, ha nem akarja mindet egyesével végigjárni?
Létrehoztak több olyan szolgáltatást, ami megkönnyíti a munkáját, az egyik a SubmitIt!, ami lehetõséget ad arra, hogy ha egyszer beírja, hogy mirõl szól az oldala, rengeteg index-ben, és keresési szolgáltatásban könnyen elhelyezze az információt. Ennek a szolgáltatásnak a címe:

  
Elõzõ fejezet
Tartalomjegyzék
Következõ fejezet